JVK 2013. aasta õpitoad

2013. aastal toetas EMP toetuste Vabaühenduste Fond Avatud Eesti Fondi vahendusel Järvamaa Vabatahtlike Keskuse nelja 10-päevast õpituba, mille käigus said vabatahtlikud sügavamaid teadmisi ja oskusi säästva majaehituse ja -ennistuse alal. Koolitusi korraldas Ühendus Weissenstein, kes korraldab Järvamaa Vabatahtlike Keskuse tegevust ning need toimusid Paide SRIKi ruumides Paides, Tallinna tn 9 ja 11 hoonetes, mis on Paide SRIKile tasuta kasutuseks andnud Paide linnavalitsus.

8-18. aprillini 2013 viisime läbi „Puidutöökoja õpitoa“, milles osales 8 inimest. Juhendas Andrus Bolverk. Õppisime põhjalikult käsitlema saepinki, paksusmasinat, höövelmasinat, lihvpinki, freespinki, puurpinki, treipinki ning puidutöö käsitööriistu (näiteks ülafreesi). Valmistasime oma maja tarbeks materjale ning alustasime Paide kogukonnakeskuse köögi ehitamisega. Koolituse järel ja käigus koostasime nii töökoja kui iga pingi kohta kasutus- ja ohutusjuhendid ning töötasime välja erinevad dokumendid, mis on vajalikud töökoja avalikku kasutusse andmiseks.

17. mail avasime puidutöökoja avalikuks kasutuseks – kutsusime Paide vanalinna elanikke sellega tutvuma, et nad võiksid töökoda kasutada juhul, kui soovivad renoveerida neile kuuluvaid hooneid. Koolituse saanud vabatahtlikud tutvustasid puidutöökoja kogukonnateenut, höövelmasinat, lihvpinki, freespinki, puurpinki, treipinki ning puidutöö käsitööriistu (näiteks ülafreesi). Valmistasime oma maja tarbeks materjale ning alustasime Paide kogukonnakeskuse köögi ehitamisega. Koolituse järel ja käigus koostasime nii töökoja kui iga pingi kohta kasutus- ja ohutusjuhendid ning töötasime välja erinevad dokumendid, mis on vajalikud töökoja avalikku kasutusse andmiseks. Puidutöökoja õpitoa tulemusel saime töökoda kasutada 2013 augustis Paides toimunud Arvamusfestivali ettevalmistamisel.


3-8 ja 10-14. juunini 2013 viisime läbi „Vana maja remondi õpitoa“, milles osales 9 inimest. Juhendas Urmas Lööper. Koolitispäevast koosnesid nii teooriast kui praktikast. Võtsime läbi kõik vana maja remondiga seotud sõlmed, vahetasime Tallinna tn 11 hoonel alumise palgi, tegime savikrohvi, lõime laudist seina jne. Koolituse praktiliselt tulemuseks oli vabatahtlike abiga kogukonnakeskuse köögi suure osa lae ja seinte renoveerimine, samuti põrandalaudade vahetus ja proteesimine. Lisaks korrastasime palgiladu ja ehitasime sinna lava.

Vana maja remondi alase nn vabatahtlike võimekuse tutvustamine toimus 13. juuli 2013 toimunud Paide kreisilinnapäeval, mille peakorraldajaks oligi Paide kogukonnakeskus (Ühendus Weissenstein, Järvamaa Vabatahtlike Keskus, Paide SRIK jne). Kreisilinnapäeva külastas u 1000 inimest, meil oli platsil oma laud, kus tutvustasime vabatahtlike tegevust kogukonnakeskuses, toimunud koolitusi ning planeeritud koolitusi. Saime nii huvilisi koolitusteks kui ka tellimusi, mida on kahe koolituse tulemusel meie vabatahtlikud suutelised täitma.

28., 29. septembril ning 5., 6., 12. ja 13. oktoobril toimus „Vanade uste ja akende ennistamise“ õpituba, kus osales 8 inimest. Juhendas Martin Bristol.

Õppisime vana värvi eemaldamist, kittimist, klaasimist, plommimist, lengide tegemist, paigaldamist, liistutatamist, tutvusime tööriistavalikuga ja nende kasutamisega.

Oleme hakanud meie taaskasutuslaos olevaid vanu uksi restaureerima, valmistama ustele lengi ja taastatud uksekomplekte müüma.

13-27 november toimus viimane, “Majatohtri” õpituba, kus osales 10 inimest. Tegemist on vanade hoonete ennistamisel ning loodusehituses kasutuses olevate ehitusmaterjalide ja töövõtete tutvustamisega, mida pakub Tallinnas, Säästva Renoveerimise Infokeskuse juures tegutsev kauplus „Majatohter“ (vt www.majatohter.ee).

Kuuel päeval annavad „Majatohtri“ eestvedajad ülevaate põrandahooldusvahenditest (õlid, vahad, seebid, traditsioonilised värvid, vana värvi eemaldamine, põrandapragude täitmine), linaõlivärvi kasutamisest, loodusvärvidest (kaseiinvärv, munaõlitempera, lubivärv, õllelasuur) ja vana maja soojustamisest (sh infrapunakaamera kasutamisest).

Majatohtri õpitoa tulemusel valmistume laiendama oma Majatohtri kaubavalikut ja käivitama regulaarse müügipunkti.

Kahe viimase õpitoa tulemusi tutvustati Wabalinna maja päeval 30. novembril 2013.

Kõigile õpitoas osalenutele anti kätte tunnistused.

JVK 2013. aasta õpitoad on saanud ühe vastuse

  1. effectively ütleb:

    Such seminars allow the volunteers to improve their skills in the construction industry. This is relevant for the further work in this direction.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rubriigid

Arhiiv